Dansk design

Dags för en utflykt tillsammans med Kreatöserna. Traditionsenligt avslutar vi terminen med att åka till den danska huvudstaden där vi njuter av dansk design och får litet nytänk för våra fortsatta egna kreativa insatser.

Att "hygge sig" är ett dansk uttryck och det börjar vi med direkt efter att vi stigit av tåget vid Nörreport. Vi tar ett glas vitt på Café Paludan, ett bokcafé där allt är till salu. Det besöks till stor del av studenter och det finns också plats att göra grupparbeten. Fina lokaler, visserligen är många av böckerna på dansk, men i vilket fall som helst har vi inte tid att sitta ner och läsa. Det är mycket som ska ses idag.

Vi har prickat för 6-7 av stadens bästa designbutiker, allt enligt en ny lista i lokalbladet. Först ut - Stilleben - en liten butik med fin keramik och roliga bilder.

Nummer två på listan är klassiska Hay House, här går vi länge. Underbar miljö - en gammal sekelskifteslägenhet, vacker gammal trappa mellan de olika planen och så många vackra stilrena möbler och lampor. De har också en uppsjö av brukssaker, snygga skrivbordsprylar; hålslag, häftapparat, läckra blyertspennor, olika förvaringsboxar, fiffiga krokar, vackra skålar m.m. Allt en fröjd för ögat och många av småsakerna kan man köpa till rimliga priser. 

Nästa stopp är på Rue Verte, här finns många sköna soffor och stolar, stora skåp och väldigt låga bord. Allt i ganska mörka färger, inte de ljusa tonerna vi är vana vid när vi tänker på skandinavisk design. Här har alla plyschstolar och dito soffor även plyschklädda ben - ett oväntat inslag ... fast vi är inte helt övertygade om hur snyggt det egentligen är. Lätt att kopiera dock, samma tyg på benen som klädseln och hepp - så har du en helt annorlunda möbel.

Nästa ställe på listan lyckas vi inte hitta. Beau Marché ska både ha fin inredning samt vara en fransk vinbar. Hade varit roligt att besöka men det får bli nästa gång. Det ser ut som om gatan tar slut efter nr 15 och detta ska ligga på 32. Nu vet vi att gatan gör en skarp sväng och ser ut som en helt annan gata. Vi tror vi har fått fel gatunummer och letar inte längre.

Litet nedslagna bestämmer vi oss för att tillfälligtvis byta dansk möbeldesign mot kläddesigners istället. Utbudet är minst lika stort och vi betar av fyra-fem butiker dock utan att handla något.

Nästa möbelbutik ska vara Please wait to be seated - visst måste man besöka något med det namnet? Men även här blir vi litet lurade för vi hittar inte denna adress heller. Det visar sig (när vi kollar vid hemkomsten) att affären ligger på en gata som ser ut som ett kyrktorg och där man inte alls tror det finns några affärer över huvud taget. Så nu har vi två spännande ställen att besöka nästa gång.

På väg till  det sista stället enligt vår lista går vi in på den lilla gård där Fornasetti hade en egen butik till för ett par år sedan. Nu kan man i stället köpa oslipade diamanter och andra smycken där, men samma lilla staty finns kvar, den påminner om något av Björn Wiinbladh.

Sist på vår lista står Frama, och efter en rätt lång promenad västerut kommer vi till ett f d apotek där dörren står inbjudande öppen. Men det visar sig att vår lista är före sin tid, man har fortfarande inte öppnat... Det är inte heller en butik utan en skandinavisk designbyrå som håller på att flytta in. Vi blir visade en smäcker pall i olika höjder och får ett par broschyrer om deras verksamhet. Vi känner oss litet före vår tid och blir överraskade av det vänliga mottagandet vi får av deras "kommunikationsansvarige" som killen presenterade sig som. 
                     
Pallarna ser vi sedan i Illums provhytter men tyvärr kunde vi inte kunnat prova hur det är att sitta på den lutande svarta stolen som heter 9,5 grad. Bilderna är lånade från Framas hemsida.
Nu är det dags för en ganska sen lunch. Vi har fått upp promenadfarten och tar oss tillbaka till centrum och Peder Oxe där vi njuter av olika smörrebröd, öl och en lille en. Sena eftermiddagen ägnas till två måsten, dvs det vi alltid besöker när vi är i Köpenhamn - Illums Bolighus och H Skjalm P, det senare också en designbutik - fast för köket.
Promenad mot Hovedbanegården för en tågresa hem, på vägen tar vi en liten stärkande öl på Rådhusplatsen och kommer hem efter mer än 12 timmar. Mitt aktivitetsarmband visar 20000 steg och det är precis som det brukar när man går kors och tvärs i en storstad.

 

22 jan 2017