Lotten Bjerke

Händer är till för att användas! 

Jag har alltid sytt, kläder till barn och vuxna, inredningsdetaljer som lapptäcken, gardiner och kuddar. Jag har quiltat och gjort applikationstavlor i tyg, stickat tröjor och broderat adventskalendrar.

Under en femårsperiod gjorde jag tittskåp, efter egna idéer men också på beställning. Tittskåpen kallades "Minimala Miljöer". De visades på utställningen "Kvinnor kan" i Malmö och på den traditionella julmarknaden på Tjolöholms Slott i Kungsbacka året därpå. Jag har hållit i en kurs i "hur man gör ett tittskåp" på Medborgarskolan i Bromma. Det skrevs också en artikel om Minimala Miljöer i tidningen "Kvinna Nu". Det händer fortfarande att jag gör ett tittskåp - populära presenter är en vinkällare eller ett linneskåp. 

När Kreatöserna bildades och vi började bevara/förbättra/förnya stolar och pallar så fick jag en kick av återanvända - att göra roliga och användbara saker av det som var gammalt, trasigt, slitet eller bara alltför tråkigt.

Ett bra exempel är Emmasoffan på bilden nedanför... den var till salu på en auktion för flera år sedan, Den hade trasigt tyg och vingliga ben. När auktionsförrättaren ropade "men är det ingen som vill ha Emmasoffan för 50 kronor i alla fall?" så tänkte jag att den kan man kanske göra något med, viftade jag till och den trasiga och slitna soffan var min!

Det tar tid att klä om en stoppad möbel men att förnya stolar och pallar är roligt för det går relativt snabbt. Här är ett axplock på vad jag har åstadkommit genom åren.... 

    

Låga fotpallar i äldre stilar blir helt annorlunda med moderna tyger.                                                                                

    

Stapelbara hårda pallar från en kontorsmiljö blir sittvänliga och exklusiva med stoppning och tyg från Jobs eller Josef Frank.  

 

  En tråkig IKEA-pall blev en möbel med förvaring.              

     

  Här en sypuff , inredd och klädd med två olika tyger från Laura Ashley.                                            

 

     

Den klassiska solstolen, här i en mindre bärbar strandmodell -kan se ut hur som helst.....                            

            

  Pianopallar, matstolar, överdrag till stolar och tygklädda förvaringsboxar ....       

   

 

.....men också vackra lavendelkuddar i vackra linnetyger, dekorerad med pärlor, stenar band och med snäckor från Medelhavet, alla fyllda med lavendel från Provence.